Eben Haëzer

Scheepsnaam Eben Haëzer Bouwjaar 1898 scheepstype Tjalk scheepslengte 21,42 m scheepsbreedte 4,52 m diepgang ongeladen 0,8 m.

De Eben Haëzer is een van oorsprong zeilend vrachtschip gebouwd in 1898. Het is een ijzeren schip van het type tjalk gebouwd bij de werf Prins in Zwartsluis. De ijzeren romp is geheel geklonken met klinknagels (lassen bestond indertijd nog niet). Het schip is degelijk gebouwd zodat het geschikt was voor een overtocht over de Zuiderzee.

De Eben Haëzer is van oorsprong gebouwd met één mast. Daaraan konden de volgende zeilen gevoerd worden: grootzeil, fok en kluiver. Was er geen wind of tegen wind dan moest de schipper wachten of het schip moest worden geboomd of getrokken (door de schippers familie, een sleepboot of door een trekpaard). De eerste motor is pas in 2003 in het schip gekomen.

Het schip kon 92 ton lading vervoeren, net zo veel als nu drie grote vrachtwagens kunnen vervoeren. Vaak werd de lading met de hand geladen en gelost, met schep en kruiwagens.

Van de geschiedenis van de Eben Haëzer is het volgende bekend: Het schip heeft de volgende meetbrief nummers gehad: A9620N en H2070N In 1918 was Dhr. H.Kruze uit Zwolle eigenaar en in 1937 meneer J. Siderius uit Bozum. De naam Eben Haëzer is de naam die het schip in 1918 had en is de oudste naam van het schip die ik terug heb kunnen vinden.

De naam komt uit de bijbel en betekent: tot hier heeft god ons geholpen.

Wel is duidelijk dat het schip altijd als zeilend vrachtschip heeft dienst gedaan tot ongeveer 1960 en daarna als woonboot is verbouwd. Tot ongeveer 1980 heeft het schip in Amsterdam gelegen en daarna is het naar Boskoop verplaatst. Tot 2002 heeft het schip daar als woonboot dienstgedaan waarna het ook hiervoor afgedankt werd omdat men meer ruimte en comfort wilde. Door het gebruik en achterstallige onderhoud was inmiddels de staat van het schip niet best meer en er was heel veel werk nodig om het schip weer toonbaar en vaarbaar te maken.

Wat de huidige eigenaar leuk vindt aan het schip, is dat het schip er in grote lijnen uitziet zoals het vroeger gebouwd is. Het meeste ijzerwerk van het casco is in een goede staat is gebleven en er zijn geen grote verbouwingen aan het schip geweest. Hierdoor zijn er veel details en littekens van details terug te vinden en is er heel precies na te gaan waar alles gezeten heeft. Hierdoor ziet het schip er redelijk uit zoals het 80 jaar terug in gebruik is geweest. Iedere keer als hij naar het schip en de details kijkt dan krijgt hij telkens weer groot ontzag voor de bouwers van het schip en de schippers die het schip vroeger gevaren hebben. Het ijzeren dek is bijvoorbeeld uitgesleten door de vele klompen die er over heen zijn gelopen. Je kunt precies zien waar de schipper altijd liep als hij het schip voort boomde.

Scheeps info

Scheepsnaam : Eben Haëzer
Scheepstype : Tjalk
Bouwjaar : 1898
Scheepslengte : 21,42 m.
Scheepsbreedte : 4,52 m.
Diepgang ongeladen : 0,8 m.

Meer foto's

 

achtergrond Stichting Hanzehaven Zutphen